Przed nami Święta Wielkanocne, za nami kolejny etap Konkursu „Klasa Roku”. Tym razem zespoły klasowe miały przygotować symbol Wielkanocnych Świąt czyli jajko w formie ozdoby popularnie zwanej pisanką, kraszanką – zdobione różnymi metodami.
https://goo.gl/photos/Xpeiq2YJS6X3RBmc7
Najstarsze pisanki pochodzą z terenów sumeryjskiej Mezopotamii. Zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego, wspominają o nim Owidiusz, Pliniusz Młodszy i Juwenalis.
Na ziemiach polskich najstarsze pisanki, pochodzące z końca X wieku, odnaleziono podczas wykopalisk archeologicznych w pozostałościach grodu na opolskiej wyspie Ostrówek. Wzór rysowano na nich roztopionym woskiem, a następnie wkładano je do barwnika – łupin cebuli lub ochry, które nadawały im brunatno-czerwoną barwę. W procesie chrystianizacji pisankę włączono do elementów symboliki wielkanocnej. Obecnie pisanki wykonuje się przed Wielkanocą. Mają symbolizować rodzącą się do życia przyrodę, a w chrześcijaństwie dodatkowo nadzieję wynikającą z wiary w zmartwychwstanie Chrystusa.
W zależności od techniki zdobienia, świąteczne jajka mają różne nazwy:
Drapanki powstają przez drapanie ostrym narzędziem zewnętrznej barwionej powłoki jajka, technika spotykana głównie w Polsce i Austrii
Kraszanki (zwane też malowankami lub byczkami) powstają przez gotowanie jajka w wywarze barwnym, dawniej uzyskiwanym wyłącznie ze składników naturalnych. Używano roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów
Pisanki mają różnobarwne desenie. Powstają przez rysowanie (dawniej: pisanie) na skorupce gorącym roztopionym woskiem, a następnie zanurzenie jajka w barwniku. Jako narzędzi do pisania używano szpilek, igieł, kozików, szydeł, słomek i drewienek. Pisanki wykonywane w regionie Białegostoku wykonywane były albo bez narzędzi, poprzez nakrapianie wosku na jaja albo poprzez nanoszenie prostych elementów graficznych rozgrzanym końcem świecy. Zdarzały się też przypadki używania narzędzi takich jak słomki, patyki, czy dętki z opon rowerowych.
Oklejanki (naklejanki) są przyozdobione sitowiem, płatkami bzu, skrawkami kolorowego, błyszczącego papieru, tkaniny, również nicią lub włóczką wełnianą itp.
Nalepianki – popularne zwłaszcza w dawnym województwie krakowskim i w okolicach Łowicza. Powstają przez ozdabianie skorupki jajka różnobarwnymi wycinankami z papieru.
Ażurki - pisanki ażurowe – są wykonywane z wydmuszek jaj kurzych, kaczych, gęsich i strusich. Technika polega na nawiercaniu w skorupce otworów przy pomocy wiertarki i malutkiego wiertła, miniszlifierki, piaskarki, turbiny dentystycznej, frezarki CNC. Wydmuszka z nawierconymi wzorami jest malowana najczęściej farbą akrylową.
Znane są jeszcze rysowanki i skrobanki.
W okolicach Koźla (Śląsk Opolski), pisanki wypiekano z ciasta piernikowego i przyozdabiano lukrem.
Trzeba przyznać, że naszym uczniom również nie brakowało inwencji twórczej. Przygotowane przez nich jajka różnią się wielkością, barwą, technikami wykonania ale wszystkie są przepiękne. Kolejny raz wybrane przez panią Marcelinę Mosior-Świć jury składające się z uczniów SP nr 13 miało nie lada dylemat z wyborem tych najładniejszych.
Ostateczne wyniki podajemy w tabeli poniżej:
Lp | klasa | Udział w konkurencji | Zajęte miejsce | Dodatkowe pkt za prace indywidualne | Suma w tej konkurencji |
1 | IA | 5pkt | 5pkt | ||
2 | IB | 5pkt | II- 2pkt | 21pkt | 28pkt |
3 | IC | 5pkt | 1pkt | 6pkt | |
4 | ID | 5pkt | 12pkt | 17pkt | |
5 | IE | 5pkt | 5pkt | ||
6 | IIA | 5pkt | III- 1pkt | 3pkt | 9pkt |
7 | IIB | 5pkt | I – 3pkt | 20pkt | 28pkt |
8 | IIC | 5pkt | 5pkt | ||
9 | IID | 5pkt | 5pkt | ||
10 | IIIA | 0pkt | 0pkt | ||
11 | IIIB | 5pkt | III – 1pkt | 6pkt | |
12 | IIIC | 5pkt | 5pkt | ||
13 | IIID | 5pkt | 5pkt |